Voorwaarden voor opvoering VOOR HET VARIETE


De oorspronkelijke versie van dit toneelstuk van Patrick Bernauw werd in 1994 bekroond met de Tweede Prijs Wim Verbeke voor een jeugdtheaterstuk. Later vormde ‘Voor het Variété’ de basis voor de jeugdroman ‘In het Teken van de Ram’ (1996), geschreven door Patrick Bernauw in samenwerking met Guy Didelez, die in eigen land bekroond werd met de Prijs Knokke Heist Beste Jeugdboek en in Duitsland met de Eule des Monats. Het nog steeds brandend actuele boek werd ook vertaald in het Italiaans, het Spaans en het Noors. De jeugdroman 'In het teken van de ram' kan besteld worden aan 10 euro/exemplaar via het contactformulier (klik op de titel van dit artikel).

Erik Jan Hanussen, een joodse helderziende en astroloog, verdwijnt op de avond van 10 maart 1933. De zoektocht van zijn dochter Hannah confronteert het meisje met de ontnuchterende vraag wie haar vader werkelijk was. Hanussen blijkt Adolf Hitler namelijk goed gekend te hebben. Volgens sommige historici leidde de fascinerende illusionist Hanussen de Führer zelfs op tot redenaar...
Deze tweede versie van het toneelstuk voor acht vrouwen/meisjes kan zowel opgevoerd worden door jongeren als door volwassenen of door volwassenen én jongeren. Het werk wordt beschermd door Sabam en mag niet opgevoerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toelating van Patrick Bernauw (klik op de titel van dit artikel).

ROLVERDELING:

HANNAH: dochter van Hanussen (een jonge meisjesachtige vrouw in een variété-pakje).
FRAU WEISS / HANUSSEN: theaterdirectrice (mantelpak jaren dertig) / goochelaar in smoking ("pitteleer").
INGRID / DE MOEDER VAN HANNAH: actrice in lange witte kanten jurk (als van een spookverschijning); duidelijk een toneelkostuum.
KÄTHE / GETUIGE A.
CHRISTL / GETUIGE B.

Actrices, die de rol van het Koor vertolken; diverse personages en opinies. Zij dragen identieke kledij, zowel in hun rol als actrice als in hun rol als getuige: lange zwarte leren jas, deukhoed.

MIA: actrice, vertolkt diverse nevenrollen (SA1, rechter, opperbevelhebber van het leger, officier, zangeres); als actrice draagt zij werkkledij - voorts draagt zij de kostuums die passen bij de diverse rollen.
ANNA: actrice, vertolkt diverse nevenrollen (SA 2, aartshertog, openbare aanklager, prinses); als actrice draagt zij het maillot van een ballerina & balletschoentjes - voorts draagt zij de kostuums die passen bij de diverse rollen.
JULIA: actrice, vertolkt diverse nevenrollen (aartshertogin, grootvorst, Hitler); zowel in haar rol als actrice als in de rol van aartshertogin draagt zij een toneeljurk stijl belle époque.

DECOR:
De Bühne. Diverse zetstukken.

NOOT:
Het stuk speelt zich af in de lente van 1945 in een Berlijns theater. De flash-backs (het stuk in het stuk) spelen zich af in Duitsland en Oostenrijk, van kort na het begin van de twintigste eeuw tot in de jaren dertig.