Voorwaarden voor opvoering MOLIERE EN HET MASKER


KORTE INHOUD:
Was de beroemde toneelauteur -en acteur Jean-Baptiste Molière niemand minder dan de Man met het IJzeren Masker? Viel hij niet dood op het toneel tijdens het spelen van De Ingebeelde Zieke, maar was hij slechts schijndood... zodat Lodewijk XIV, de Zonnekoning, zijn koninklijke wraak in alle wreedheid kon botvieren? Al deze en nog veel andere vragen worden opgelost in deze prettig gestoorde historisch/komische thriller komedie van Patrick Bernauw, gebaseerd op zijn boek De Komedianten van de Bastille, dat u aan 10 euro/ex. kunt verkrijgen via het contactformulier (klik op de titel van dit artikel).

OPVOERINGSRECHT VLAANDEREN:
Dit werk mag in Vlaanderen slechts opgevoerd worden nadat aan volgende voorwaarden is voldaan:
1. Schriftelijke toelating van: de Scriptomanen vzw. Die kunt u verkrijgen via het contactformulier (klik op de titel van dit artikel).
2. Betaling van de auteursrechten aan S.A.B.A.M., Aarlenstraat 75-77 te 1040 Brussel.
Wanneer men niet voldoet aan de hier opgesomde voorwaarden, worden de geldende auteursrechten met 100% verhoogd.

DECOR:
De achterwand stelt een kerker in de Parijse Bastille-gevangenis voor, anno 1703. Het is echter een luxueuze kerker: met bed, tafel en twee stoelen, kleerkast. Door een getralied raam valt licht naar binnen. De zijwanden bestaan uit toneeldoeken, eventueel beprikt met portretten (schilderijen) van Molière, Armande, Madeleine, Baron, Lodewijk XIV, Madame de Montespan, enz. Zij worden naar believen belicht. Op de zijwanden hangen eveneens affiches van toneelstukken van Molière. Er is een ruim voortoneel beschikbaar, iets lager gelegen dan de kerker. Aangezien alle theater in het algemeen ‘een illusie’ wordt genoemd en dit stuk in het bijzonder een ‘verbeelding’, hoeft men zich wat aankleding van het decor en gebruikte portretten betreft geen zorgen te maken over historische werkelijkheid of realiteitsgehalte.

ROLVERDELING:
Molière - de man met het masker. Een man van alle leeftijden. Een ‘arlecchino’.
Colombina & Colomba. De ‘duifjes’ van Molière. Twee frisse jonge meisjes, eventueel zijn ‘meiden’. Ook twee Commedia dell’arte figuren.
Pantalone. Een soldaat van de wacht die graag kapitein van de wacht wil worden en alvast een nieuwe broek heeft gekocht. Hij is verliefd op Colombina, maar zij ziet op dit moment meer in Molière.
Dottore. Ook een soldaat van de wacht die graag geneesheer wil worden en alvast heel hard studeert, maar jammer genoeg niet de hersenen bezit om zijn droom ooit te verwezenlijken. Hij is verliefd op Colomba, maar ook zij ziet op dit moment meer in Molière.