Opvoeringsvoorwaarden DE ZWARTE SPIEGEL


KORTE INHOUD:

Sonja en Jan zijn verliefd en gaan er op de laatste dag van augustus samen vandoor. Ze duiken onder in Antwerpen en huren er een appartement. De vorige bewoner, de zonderlinge kamergeleerde Johannes Dierickx, is kort tevoren gestorven. Zijn bezittingen, waaronder een zwarte spiegel en boeken van de beruchte zestiende eeuwse magiër John Dee, krijgt het stel zomaar cadeau van de hospita. Maar na een tijdje komen Sonja en Jan tot de huiveringwekkende vaststelling dat er met Dierickx' spullen iets heel vreemds aan de hand is...

ROLVERDELING:

JAN DE LAET: een jongeman, student Germaanse filologie.
SONJA: de vriendin van Jan, een studente Germaanse filologie.
JEANNE LEMAIRE: een knappe vrouw van ongeveer veertig.
KELLY: een Brits popmuzikant.
JOHANNES DIERICKX: een man van middelbare leeftijd, in een ouderwets kostuum, met das en hoed.

DECOR:

Een studeerkamer, waarvan de beide zijwanden in beslag worden genomen door boeken. Tussen de boeken staan ook een antieke wereldbol en een Russisch houten popje dat je uit elkaar kunt nemen en waarin dan weer een identiek popje zit. In de ene zijwand is een deur uitgespaard, die uitgeeft op een gang (buitendeur). In de andere zijwand zit een deur die uitgeeft op de keuken + badkamer/WC, en op de slaapkamer (tussendeur).De achterwand is een wit doek. Daaraan hangen een middeleeuwse landkaart en een oude schets van een fantaisistisch vliegtoestel, dat de vorm van een kever heeft. Voorts zijn er de omtrekken op te zien van een grote antieke spiegel en een oude portretfoto, die daar vroeger moeten hebben gehangen. In de omtrek van de spiegel zullen door middel van een diaprojector, opgesteld achter deze wand, dia's worden geprojecteerd.De kamer is sober gemeubileerd met een sofa en een tafel met vier stoelen. Op de voorgrond staat een ouderwetse mechanische schrijfmachine.

NOOT:

Doctor John Dee is een historisch personage. Zijn portret, waarvan sprake is in het stuk, kan men vinden in naslagwerken over alchemie, astrologie, magie e.d., zoals bijvoorbeeld 'De wereld van het ongrijpbare' (diverse auteurs, Reader's Digest, 1985). Het is ook verkrijgbaar bij de auteur van dit stuk, Patrick Bernauw (10 euro/ex.) via dit bestelformulier.

OPVOERINGSVOORWAARDEN:

‘De Zwarte Spiegel’ is de toneelversie van de gelijknamige jeugdroman van Patrick Bernauw (Davidsfonds-Infodok, 1998). Dit toneelstuk mag niet opgevoerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toelating van de auteur: klik op de titel bij dit artikel.